onsdag 9 november 2011

Indignationens många skepnader


 IHM är inte en förkortning för något knastertorrt institut någonstans, utan står för det betydligt mer verklighetsnära "Internet Hate Machine". Saturnalier noterar att IHM är lite oregelbunden med precis när och hur den tuffar igång - lite som kollektivtrafiken med andra ord.

Skandalen om Bildts inblandning i Sudan och Etiopien kom och gick utan alltför många arga kommentarer, åtminstone inte sett till avslöjandenas proportioner. Juholt slarvar, helvetet bryter löst.

När publikombudsmannen på TV4 idag gick ut och skrev en offentlig ursäkt och förklaring till de amatörmässigt nackade hönsdjuren i Robinson förra veckan dröjde det inte många minuter förrän folk började kommentera.

Nina säger:
"Svaret gör mig ännu mera upprörd, vi tv-tittare är..."

Elsa säger:
"Jag kommer ALDRIG att se Robinson igen! ALDRIG!"

Eva Ullerud säger:
"Hur kan ni ens i er vildaste fantasi tro att detta..."

Vindros säger:
"Bara skitsnack, Camilla! '...överleva under svå...' "

 Ja, ungefär så mycket är värt att återge av kommentarerna. Det går att uttolka av början ungefär hur resten av kommentaren kommer att låta. Vilket är helt okej, by the way! Det är svårt att vara upprörd och kreativ på samma gång. Då faller en lätt in i gamla hjulspår för indignationen och resultatet blir lite à la arg insändare i papperstidningen korsat med missnöjesmutter på proppfull pendeltågsplattform. Alla vet hur det låter.

Men hur ska en göra för att bli kreativ i sitt missnöje mot Robinsons ovärdiga behandling av djuren? Är det ens särskilt viktigt att vara kreativ? Risken är ju att en blir missförstådd, när en bryter mot de gängse uttrycksformerna för svenskt missnöje. Det går att vara missnöjd på så himla många olika sätt också!

Konservativt: "Det är skandal att TV4 sänder såna här scener! Hur kan de tro att vi som tv-tittare vill se på djur som plågas till döds utan anledning?"

Over the top: "Robinson är socialdarwinism förpackad i äckelplastig machomasochism, som om Goebbels och Hemingway skulle slå sig ihop och skriva ett manus med Bear Grylls i huvudrollen och Uwe Boll som regissör. Hellre utstår jag ett saltsyrelavemang än en minut av denna intellektuella stinkbomb."

Personligt: "Det vände sig i magen när de snurrade runt hönan så där. Jag kände mig smutsig, inombords. Önskade att ögonen kunde sluta stirra. Att det inte var ett liv som släcktes framför min blick. Låtsas som att de där stackars människorna i Robinson inte var skräckslagna och ångestfyllda själva. Men TV-rutan förrådde alla de där lögnerna. Jag känner mig smutsig."

Birro: "Såg på TV4 igår, Robinson. Människor lever hela sina liv utan att någonsin fundera över tuppen, hönan och döden. De människorna tycker jag uppriktigt synd om. Ingen tar hand om sina barn som höns gör. Det heter 'hönsmamma' av en anledning. Det är futtigt och ovärdigt av TV4 att sätta hungriga, trasiga människor att mörda dessa vackra fåglar. Vad hände med oss?"

Spejsat: "De arma, förtappade människor som utgjutit fåglarnas blod, måtte de slutförvaras i Nifelheim. Och åt TV4-ledningen säger jag bara: Streptokocker! Ni har blivit varnade!"

(För mer info, besök Djurens Rätt)

3 kommentarer:

  1. Tackar för de få men uppskattande orden. Jag betraktar ju dig som en connaisseur på ämnet. Text alltså, inte indignation. :P

    SvaraRadera