torsdag 6 oktober 2011

Jaha, grattis då, antar jag.

Att ge Tranströmer Nobelpriset i litteratur är definitivt inte en dålig idé. Men som Göran Greider skriver så insiktsfullt på SVT Debatt idag: Tranströmer är inte någon kontroversiell gestalt. Hans författarskap täcker andra facetter av tillvaron än den politiska.
Det finns en sorglig känsla av infriad förväntan i detta att en tämligen världsfrånvänd poet får Nobelpriset år 2011, ett år som har varit ett av de mest politiskt stormande åren på flera decennier. Syrien och Bahrain brinner, den övriga arabvärlden står inför massiva omvälvningar, Europas ekonomi och politik är en snöboll i rullning mot avgrunden, USA halkar efter på halvfart. Vi är i trängande behov av nya röster, nya berättelser för att förstå vad det är som pågår i vår värld idag.
Det finns sådana röster, viktiga röster som försöker sig på de stora projekten, att klä hela folks strävan och viljor i nya ord - detta omöjliga projekt, som säkert dödförklarades efter 1968. Dessa röster talar likväl till oss i vår samtid, med litteraturen som sin ensamma megafon. Borde de inte hörsammas?

SvD DN DN2 DN3 DN4 Dagen AB Exp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar