torsdag 30 juni 2011

Handsken är kastad

Svenskt Näringslivs senaste mediala karaktärssjälvmord har knappast gått någon förbi. Låt oss därför inte slösa på dyrbar lästid med att återge situationen ännu en gång.

Att SN vill ”sända signaler” som uppmanar folk att inte ”slöläsa” är givetvis en ren eufemism. Dessa floskler genereras av en oreflekterad, instrumentell och historielös syn på samhälle, ekonomi och människa.

Saturnalier välkomnar förvånande nog SN:s förslag och ser varmt fram emot den kommande Svälten. Inget vässar en penna så mycket som det iskalla raseriet hos en hungrande själ. Och vi filosofer är vana vid att svälta.

SN betraktar sig måhända som en förkämpe för effektivisering och tillväxt. Det som inte bidrar till ekonomisk nytta är helt enkelt irrelevant. Kanske ett symptomatiskt exempel på det hittar man på EmmaCharlottas blogg.

Ska jag vara en snygg debattör och helt förbise det faktum att SN i denna rörelse också aktivt försöker att sätta åt alla dem som läser just de kurser som lär folk att tänka kritiskt omkring kapitalism, hegemoni och patriarkat? Genom att peka ut humaniora som boven i dramat har man precisionsmarkerat den plats i samhället där samhällskritiken får sin återväxt. Det är som att flygbomba öknens enda oas.

Man vill alltså valla fåren, och förpassa katterna, de svårvallade, till randfenomenens oförklarliga utmarker, där terrängen är bister och nätterna kalla. De starka kommer att överleva, de svaga dukar under. Men jag blir gärna satt på undantag. Marginalen är ändå min naturliga miljö. Där skrivs de djärvaste texterna, formuleras de vildaste idéerna, smids de lömskaste planerna. Handsken är kastad, kapitalister. Svält oss, och beskåda vilka monster ni är på väg att skapa.

Läs fler spännande kommentarer från Sveriges skrivkunniga:


Edit: SFS har redan hunnit gå ut med ett svar i SvD till Svenskt Näringsliv. Härligt med snabba puckar!

Fast...Var är de arga företagsledarna? Finns det inte en förgrymmad VD ute i Sverige som ryter till i detta läge, eller är det alldeles dött med intresset på kulturfronten bland de kapitaltäta? De borde rimligtvis inse att SN inte gör något för att förbättra näringslivets redan usla varumärke i kulturfrågor.

4 kommentarer:

 1. Det är sjukt. Vilken blir nästa utbildning att sätta krokben för om svenskt näringsliv får bestämma ?
  Mycket obehaglig organisation och vem vill egentligen leva i ett samhälle där allt skall vara lönsamt enligt en geschtapoliknande organisation som enbart sätter sitt eget intresse först ?

  SvaraRadera
 2. Man har redan gjort ett rätt bra jobb med att strömlinjeforma jordbruksutbildningen efter näringslivets logik, likaså med medicin, ingenjörsutbildning och givetvis ekonomi. Min gissning? Juridik.

  SvaraRadera
 3. På "kontinenten" är det betydligt vanligare att näringslivsmänniskorna inte bara har en universitetsutbildning inom något pseudovetenskapligt område som teknik eller ekonomi utan också en riktig utbildning inom humaniora som ger prestige...och kritiskt tänkande.
  Om Svenskt Näringslivs (Alliansregeringens autonoma propagandaministerium) medlemmar förutom sina kvasiakademiska examina också studerat filosofi och/eller historia så hade de kritiskt kunnat granska sig själva och sina utspel, förstått varifrån nyttotänkandet kommer, om allt måste vara lönsamt och i så fall varför, vad som avgör vad som är lönsamt osv...
  Om ingenjörerna vid tunnelprojektet vid Hallandsås också hade studerat filosofi, hade vi haft de problem vi nu står inför?

  På ett nästan masochistiskt sätt framställer Svenskt Näringsliv medvetet sig själva som lätt korkade. Man undrar varför...?
  /Jerker Anarkist

  SvaraRadera
 4. Detta var en härligt uppfriskande respons på SN tanklösa rapport. "flygbomba öknens enda oas" var episkt.

  SvaraRadera