torsdag 21 april 2011

Karneval!

Apropå det "festliga" tilltaget på Malmö högskola, då man anordnade slavauktion under en sittning med blackfacesminkade, poserande studenter...

Händelsen blev prompt polisanmäld av en anställd på högskolan, Jallow Momodou, aktiv inom Afrosvenskarnas riksförbund. Lika prompt blev Momodou studenternas nya plaything. Förnedrande bilder på honom spreds på högskolan, rapporterade SvD nyligen.

Saturnalier, bloggen som säger ja till allt utom till det olidliga, lägger till en ny kategori av olidligheter: folk som säger "men det var ju bara ett oskyldigt skämt". Rasistbloggare tar åter tillfället i akt att kräkas lite på det politiskt korrekta etablissemanget. Precis vad etablissemanget har att göra med att en enskild medborgare har lämnat in en anmälan, det är lite oklart.

Nåväl, är stundenternas tilltag att klassa som hets mot folkgrupp eller är det bara ett oskyldigt skämt? De flesta rättsstater har anammat Immanuel Kants propos, att minoriteter förtjänar ett särskilt skydd i en stat. För att en samhällsdebatt ska vara levande och trovärdig så måste en viss maktobalans kompenseras för.

Ett pedagogiskt knep
Låt oss ställa denna iscensatta "slavauktion" mot andra tänkbara, "humoristiska" iscensättningar av klassiska förtryckssituationer. Om någon av dessa får det att vända sig lite i magen på oss, så kanske vi finner att det är läge att respektera att också den till synes oskyldiga slavauktionen kan upplevas som kränkande för andra. Dags för den groteska karnevalen! Allez!

Studentsittningen som Gud glömde
Kvällen börjar med en iscensatt överfallsvåldtäkt med undertoner av slapstick när förövaren snubblar omkring med byxorna nere.
Scenbyte: ett buskisnummer om tvångssterilisering av funktionshindrade. En billig punchline om att "leka doktor" senare så har man vunnit över publiken.
Middagen serveras. Östeuropeiska sexarbetare gyttjebrottas om ett uppehållstillstånd. Vadslagning mellan borden uppmuntras.
Temperaturen stiger. Kvällen kulminerar i en spexig judepogrom med facklor, kedjor och allsång.
Efterspel: Den som vill sträcka på sig lite efter den sista punschen kan delta i en publik stening av en kvinna i burka. Gråsprejade frigolitbitar delas generöst ut till de fulla Lundensarna.
Under kvällen pågår även lite performancekonst bland borden med ett gäng romer som försöker gratisäta och blir utsparkade.

En oskyldig helkväll i de glada skrattens anda...

Läs mer: DN SvD SvD SvD SvD SvD SKD NSK HD GP

7 kommentarer:

 1. Nu fick ju dumjä-larna en massa gratis ideer

  SvaraRadera
 2. Ja det förvisso... men kanske kommer de åtminstone att börja kränka människor med en storslagenhet som gör att vi slipper fundera på dessa gråskalor och debattera dessa småaktigheter... om man får vara lite ironisk så här mitt i eländet. ;)

  SvaraRadera
 3. Glöm inte bort att vi även vill ha bort alla Norge skämt! Jag blir djupt kränkt då jag hör sådana då det visat sig i min släktforskning att jag har Norska förfäder som dödades i Sveriges sista krig mot Norge! Så även Norge skämt skall vara tabu! (eller får man inte bli kränkt av dessa skämt? vem bestämer PK- nu så jag kan fråga han/henne?)

  SvaraRadera
 4. ....Eller så respekterar man yttrandefriheten och låter människor dra gränserna utan pappa staten/moraltant.

  SvaraRadera
 5. Kan man hävda att man är en minoritet om man har norskt påbrå? Själv har jag släkt från Örebro, vilket placerar mig i en väldigt minoritär situation också.

  Grejen är att vi alla är minoriteter, men inte alla har utmejslats som minoritära av samhälle och historia. Jag nämnde Kant tidigare i inlägget. Det finns en fin poäng i att de grupper som upplever någon form av verkligt förtryck, som går ut över deras rättigheter, har en särskild rätt att göra sig hörda i sin kamp mot detta förtryck.

  SvaraRadera
 6. Professionella aktörer får naturligtvis skämta om allt, men när några oprofessionella studenter skämtar då tar det hus i helvete!
  Tänk er om någon började sjunga "Vat tar ni för tanten där i fönstret?" under en Amsterdamresa. Om det vore ett proffs så är det kul, men tänk om (och gud förbjude) det vore någon folkvald...

  SvaraRadera
 7. Verkligheten är inte svart eller vit.

  Debatten - i denna fråga liksom i många andra laddade frågor - tappar lätt fokus.

  Frågan är egentligen två (huvud-)frågor:

  1) Är det rimligt eller förståeligt att någon/några/många känner sig kränkta av skämtet/sketchen?

  Har man "rätt" att känna sig kränkt utan att bli hånad/få skit för det?

  Finns det anledning att debattera/diskutera humorns gränser utifrån avsikt/sammanhang osv?

  Är det önskvärt?

  JA, vill jag svara på detta!

  2) Är det rimligt att polisanmäla tilltaget? Ropa på lagstiftning, förbud? Påföljder för "brottet"?

  Här är jag starkt tveksam...

  Jag tycker att man i princip ska kunna skämta om allt.

  Däremot ska det stå var och en fritt att reagera och debattera, rent av bli förbannad, utifrån hur man berörs av "humorn".

  Det finns bra, intelligent humor, och det finns USEL humor. Och allt däremellan.

  Jag tror att vi får leva med det.

  SvaraRadera