onsdag 23 september 2009

Något i luften…

Att oroa sig för svininfluensan har blivit ny folksport. Vi känner dessutom alla till att zombier är ett obehagligt släkte. Men vilken smitta är vi mest rädda för?

Enligt en webbfråga på SvD, ”Är du rädd för en zombieattack?”, svarade 33% att de var livrädda. Som alla vet är zombie-ism följden av ett smittsamt virus som förvandlar människor till zombier när de blir bitna av andra zombier. Svininfluensan smittar ju även via luften vilket på pappret skulle göra den mer smittsam, men då räknar man ju inte med de ganska grava sjukdomsbeteenden som zombier brukar ägna sig åt.

Hur ser orossiffrorna för svininfluensan ut då? Jag googlade lite bland svenska dagstidningar och ungefär 15% av de som svarat uppger sig vara oroade för svininfluensan (du hittar resultaten här och här). Hälften så många som säger sig vara rädda för zombier alltså.

Zombier finns som bekant inte. Därför kanske det är lättare att lite nonchalant svara ”ja” på frågan om man är rädd för zombier. Det betyder inte så mycket.
En zombiegris - vår värsta mardröm?

Men då undrar jag - finns verkligen svininfluensan? Den har visst stöd i empirin – det finns folk som blir sjuka och som i sin tur smittar andra. Men i rena procentsatser, hur mycket av den är ren fantasi? Att massvaccinera mot H1N1 men inte mot de vanliga influensorna som vi får varje år är till exempel frukten av fantasi. Fantasin om pandemin. Att skriva spaltmeter om nya dödsfall (uteslutande gamla eller redan kritiskt sjuka) – fantasi. Tvångsmässig handtvagning med medtaget desinfektionsmedel på allmänna platser – fantasi.

Om zombier är 99% fantasi (man kan ju aldrig helt veta…) så är svininfluensan åtminstone till 90% fantasi. Så i den hederliga aritmetikens namn borde vi omfördela en tiondel av samhällskostnaderna för influensavaccin (i dagsläget cirka 1,2 miljarder kronor) till samhällsnyttiga åtgärder för att bromsa en eventuell zombieattack. Om vi nu ändå ska smälla våra pengar på fantasier.

Således: Hur många ”Zombie survival kits” kan vi få för 120 miljoner? Jag utgår från en standardiserad modell av zombier som långsamma och stryktåliga, alltså inga vilda ”28 dagar senare”-zombier.

Ett typiskt ”Zombie survival kit” består, i min värld, av:

OBJEKT                                              
Eldkastare (Tirrena Mod T-148) ~7500 kr
Kofot (Hultafors) 399 kr
Konserver (12 burkar) ~100 kr
Hagelgevär (Mossberg 590SP) ~2900 kr
Ammo (5 paket) ~600 kr
The Zombie Survival Guide ~70 kr
Handduk 50 kr
SUMMA 11.620 kr

Räkna med att man kan få ner priset ordentligt genom att köpa in i stora kvantiteter; åtminstone 2.000 per kit. Den egentliga, ungefärliga slutsumman blir alltså runt 10.000 kronor.

Det skulle ge oss åtminstone 12.000 potentiellt ovärderliga Zombie survival kits, att fördela på ett ansvarsfullt sätt mellan oss. Man kunde ju önska att vilda fantasier i medierna var lika lätta att råda bot på som en zombieinvasion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar