torsdag 22 december 2011

Varför vill Thomas Mattsson sänka Vertigo?

Vertigo förlag har anmält Expressen för häleri, berättar Dagens Media. Sedan ett dataintrång inträffat har bilder som stulits från förlagets datorer sedermera återfunnits som illustration i tidningen Expressens artikel om kungens handel och vandel. Sedan Expressen sålt vidare den bild som Vertigo hävdar tillhörde dem till en tysk bildbyrå har förlagets grundare Carl-Michael Edenborg alltså gått vidare med polisanmälan.

Ansvarige utgivaren Thomas Mattsson viftar bort Vertigos anmälan och säger sig inte känna till någonting om ett datorintrång. Han vägrar även att kommentera hur Expressen har kommit över bilden. Slutligen, vilket är det kanske mest bisarra i sammanhanget, hävdar han att "Vertigo är ett litet förlag som bland annat fokuserar på kommunism, men som ändå uppenbarligen vill tjäna pengar på kungen."

Att Expressen själva är en av de aktörer som vill tjäna pengar på kungen har väl knappast gått någon förbi. Därför är det svårt att avgöra om detta är ris eller ros från Mattssons sida. Men uttalandet är svårtolkat av andra orsaker också.

Hur ska en förstå Mattssons uttalande att Vertigo skulle fokusera på kommunism i sin utgivning? Förvisso, i likhet med bland andra bokförlagen Atlas, Tiden och Dialogos gav Vertigo en gång för 13 år sedan ut det Kommunistiska manifestet - en bok som för övrigt är läromedel på många av landets utbildningar. Sedan dess har de inte gett ut en enda kommunistisk bok. Det är därför ett uppenbart falskt påstående när Mattsson menar att förlaget "fokuserar på kommunism".

Att stämpla små uppstickarförlag som kommunister för att misstänkliggöra dem är fasoner som gärna hade fått dö med J Edgar Hoover. Den typen av skadliga uttalanden borde någon med erfarerenhet i tidningsbranschen ha förstånd att undvika. Små förlag kämpar redan allt som oftast för sin överlevnad och behöver inte ytterligare sten på den bördan.

Eftersom Mattsson omöjligen kan ha snappat upp någonstans att Vertigo förlag är kommunistiskt så måste han ha hittat på det själv. Följdfrågan infinner sig: Varför vill Mattsson sänka Vertigo?

Läs mer
Vertigomannen vittnar: Expressens etik
Expressen försvarar sig
Mårten Schultz: Expressens lögner om kungabilden

Om kungabilden: DN SVT Expressen

3 kommentarer:

 1. Nåja, vi har ju även "Hatets sånger", och möjligen "Hegemonin och den socialistiska strategin", utgivna av Vertigo, och hemmahörande långt åt vänster. — Jag undrar om inte den gode doktorn själv ställer upp på ett epitet som revolutionär kommunist.

  Men det är besides the point. Jag håller givetvis med om att Mattssons uttalande är bisarrt, och dessutom - vilket är det värsta av allt - moraliserande!

  Huruvida Mille-boken är att betrakta som en vettig bok att ge ut kan väl diskuteras (mest eftersom det vrider sig i magen på mig av moraldrevet mot kungen), men den verkar ju i och för sig onekligen höra till de "texter vid avgrundens brant", som förlaget riktat in sig på, enligt sitt utgivningsmanifest.

  (Själv gillar jag mest Vertigos klassiska uddalitteratur — som utgivningen av Markis de Sades böcker, med mera.)

  SvaraRadera
 2. Det är möjligt att Mattsson vill sänka Vertigo, men i det här fallet verkar det mer som om han lyckades sänka sig själv.

  SvaraRadera
 3. Creutz, ja det är faktiskt sant att Hegemonin ligger där ute till vänster och skvalpar. Av tidigare artiklar har jag dock fått intrycket att Carl-Michael liksom många andra intellektuella intar ett dubbelt förhållande till kommunismen, som en samhällstanke vars implikationer fortsätter att stimulera till ny debatt, fastän den bär på ett problematiskt förflutet som inte kan åsidosättas.

  Carl-Michael, dialogen mellan dig och Mattsson är ju i det närmaste surrealistisk. Särskilt denna anstormning av ömsesidiga god jul-önskningar skapar en alldeles särskilt vrickad atmosfär i den avspänt laddade ordväxlingen. Mattsson är inte riktigt lika genomskinlig som Billström i sitt mantra av förnekande av irrelevanta fakta, men parallellen är tydlig nog för de flesta.

  SvaraRadera