söndag 15 maj 2011

Gåtan reeves närmare en lösning

Länge har Internet spekulerat över 90-talsstjärnan Keanu och hans tidlösa babyface. Är det bara en del av mystiken som han försöker att bygga upp kring sig själv? Och i så fall, hur gör han det? Teorier om att Keanu skulle vara odödlig, har florerat i flera års tid på Internet. Spekulativa fotodokument försöker att koppla samman honom med den franske skådespelaren Paul Mounet från 1875. Visst finns det en slående likhet.


Intressantare ändå är det närmast obegripliga tungsinne som präglar Keanus framtoning, och som har lett till att folk över hela världen den 15 juni firar "Cheer up Keanu day". Då skickas små kort, presenter och glada lyckönskningar från hela världen till denna privilegierade men ack så svartsynta herre. Denna ironiska massrörelse tog sin början efter att denna bild publicerats på miljonären och världskändisen Keanu Reeves, skäggig och nedstämd sedan han ätit en takeawaysmörgås på en parkbänk.


Odödlig och ständigt deprimerad? Vilken tragisk tillvaro. Hur länge har denna Butterlund vandrat på jorden ibland oss? Ännu en spekulation från det ständigt kreativa Internet försöker att koppla samman Keanu med historiska gestalter som Charles le Charlemagne och kung Tutankhamon. Kopplingen är extremt lös, och ska nog snarare ses som ett tecken på Internets förmåga att ständigt skapa sina egna världar.



Forskning har visat att Tutankhamun, vars kropp vi ju faktiskt har bevarad, inte alls var så bildskön som den välkända faraomasken vill antyda. Han hade flera svåra missbildningar och överlevde inte tonåren. Den teorin får vi spola.

Vem, eller vad, är då Keanu Reeves, för att återgå till ämnet? Är han en vampyr, en robot? Har han upptäckt hemligheten som Madame Báthory sökte, hon som försökte bevara sin ungdom genom att bara i blodet från unga kvinnor?

Saturnalier har tillämpat hela sitt fenomenala skarpsinne på denna fråga, och dragit en outplånlig koppling mellan Keanus båda tillstånd - depressionen och odödligheten. Dessa är tillstånd som bara hade kunnat tänkas ut av en Gud, som ett straff, en förbannelse för en begången oförrätt. Vi minns till exempel Lord Byrons eller Viktor Rydbergs romantiserade dikter om Prometheus, som beskriver den fjättrade titanen som till straff för att ha bringat elden till människorna, skall få sina inälvor uppätna av fåglar i oändlig tid.

Rydbergs skaldande om titanen Prometheus involverade dock en annan, av åldern märkt och bisterbleknad varelse - Ahasverus, den vandrande juden. Hans straff utdömdes av Jesus från Nasaret, enligt folktraditionen. På vägen upp till Golgata ska den judiska skomakaren Ahasverus ha klandrat Jesus när denne snubblade och föll, och uppmanat honom att fortsätta vandra. Jesus vände sig till Ahasverus och förbannade honom med orden "du skall vandra till dess jag kommer åter".

Den vandrande juden är en tragisk gestalt, dömd till evigt liv och evigt minne av hur han svek och hånade Jesus, det är vad folksagorna beskriver. Vår hädangångne författare och stilsäkre essäist Peter Nilson beskrev i mycket vackra ordalag det vemod som måste komma över den som blivit dömd att vandra i evighet. När seklerna läggs till varandra, vad återstår då av den människa som man en gång var? Man förblir en främling för sig själv från den ena dagen till den andra. Själva ens minnen blir till kvarnstenar att bära kring ens hals, gravstenar över den man en gång var, utplånad av tusentals nya erfarenheter. Det är en tanke som väcker genklang i Saturnaliers brummande bordunlåda. En sån tur att Ahasverus får presenter en gång om året, i alla fall, även om de är ironiska.

torsdag 12 maj 2011

Lolcats mot SL

Det är direkt Hjärtlöst av berörda politiker att höja SL-kortspriset med tre chipspåsar.

100 kr mer för SL-kort?  TV kitteh cannot haz fredagsmys?

Sedan sprider sig Cynismen. Den som blivit illa behandlad upprepar ofta mönstret själv.

ai tole u.... u nawt haz ticket, u nawt can ridez da monorail! naw cleer off!

Var ska detta sluta? Ge katten chips!

Läs mer: SvD DN Metro SVT SR City

Det drabbar ingen fattig

När Torbjörn Rosdahl (M) rättfärdigar att man höjer priset på SL:s månadskort med 100 kronor, låter det så här:

– Samtidigt har ju alla fått en trettonde månadslön, så förhoppningsvis gör inte den här hundralappen så stor skillnad att man väljer att ta bilen. (SvD)


– Jag har själv fått mer i plånboken. Hundra kronor, det är tre chipspåsar. (DN)

 Av detta kan vi sluta oss till att:

1) Torbjörn Rosdahl har fått mer i plånboken. Han tror att alla har råd att köpa chips.
2) Det finns inga studenter i Sverige
3) Det finns ingen fas 3
4) Det finns över huvud taget inga som inte jobbar

Men det gör det ju? Jag känner personligen flera stycken. Rätt många, om sanningen ska fram. Det enda sättet att tolka Torbjörn Rosdahls utsaga är: De som inte har lön räknas inte. De är icke-människor. Därför kan man ju höja SL-avgiften bäst man vill: Det drabbar ju ingen fattig...

Läs mer: Metro SVT SR City

fredag 6 maj 2011

Vi gör det bästa av situationen

Den stränga vintern fortsätter att kasta grus i maskineriet för tågtrafiken. Idag stod det still i Stockholm för både SJ och SL till följd av ett elfel. SJ har låtit meddela att de stränga väderförhållandena gör det stört omöjligt att driva tågtrafik i det här landet under större delen av året. Följden blir att vi kommer få fler elfel, förmodligen en majoritet av tiden.

Det finns tillfällen då man inte ska gå under kämpande. Det är nog bättre att vi erkänner de problem som det orimliga majvädret ställer till för oss, och slutar planera allting så noga - ett dygns felmarginal  eller så får man nog börja räkna in. Förseningarna kommer förmodligen att fortsätta också under resten av vintern, så vi får ställa in oss på att allt kan hända när vi reser med SJ i framtiden.

För att göra allting lite enklare har Saturnalier sammanställt ett prisvärt och användbart överlevnadskit för framtida SJ-resor. Så här överlever du när strömmen dör och tåget havererar i kannibalterritorierna i västra Närke.

Solcellsladdare till mobilen för den är faktiskt svår att leva utan.
Puritabs för vattenrening - Man ska dricka åtminstone 1,5 liter vatten om dagen. För en ovan tågresenär är det ännu viktigare, eftersom livet i det vilda kan vara krävande i början. 
Överlevnadskit - endast för folk som bara har sett träd på teve innan.
Handduk
Kniv, pistol eller värja - för att freda sig mot kannibalerna.
Huvudskydd - Saturnalier rekommenderar en styv tropikhatt med solskärm. Den kan också användas för att koka enklare måltider i.
GPS - Eftersom det är lättast så. Se till att den är kompatibel med solcellsladdaren.

Den extrema vintern ser ut att pågå i ytterligare några år. Vi får se till att hålla ut, och kom ihåg att hjälpa andra passagerare i nöd. Tillsammans är vi starka.

SVD DN AB SVT Arbetarbladet UNT Norran GD 

måndag 2 maj 2011

Löst argumenterat av abortmotståndarna

Det sjuka med debatten om foster är att den inte själv beter sig som ett foster. Den Sokratiska förlossningstekniken är lönlös. Istället för att två individer möts, en befruktning sker och en ny tanke föds, så sker en slags nidbild av den obefläckade avelsen - en födelse som har ägt rum långt innan utbytet ens påbörjats. Tanken är redan gammal, uråldrig, äcklig att titta på, makaber, hårig och gultandad i sin vagga. Och denna tanke påverkar utbytet, förstör förmågan hos människorna att befrukta varandra med nya idéer. Debatten föder bara nya små trollungar. Troll som trollar vidare, på nätet.

Läs mitt slutinlägg i abortdebatten här, på Seglora smedja.

Debatten på DN

”Dags för samhället att nyansera synen på aborter”
”Unket förslag om att inskränka aborträtten”
”Vi vill inte begränsa kvinnors rättighet till abort”
”Inget stöd för ändrad abortlag”
”Förödande om svensk abortlagstiftning urholkas”
”Blåsippors rättsskydd högre än oönskade fosters”